HiveCPQ

Producten bestaan steeds vaker uit verbindbare standaardcomponenten, waardoor zij configureerbaar worden. Met behulp van zeer geavanceerde software worden configuraties steeds makkelijker beheersbaar, ongeacht of het een eenvoudige fiets of een zeer complexe machine betreft. Voor eenvoudig configureerbare producten geldt vaak dat deze configurator zelfs voor het algemene publiek, via de website, beschikbaar kan worden gesteld.…

Category:

Description

Producten bestaan steeds vaker uit verbindbare standaardcomponenten, waardoor zij configureerbaar worden. Met behulp van zeer geavanceerde software worden configuraties steeds makkelijker beheersbaar, ongeacht of het een eenvoudige fiets of een zeer complexe machine betreft. Voor eenvoudig configureerbare producten geldt vaak dat deze configurator zelfs voor het algemene publiek, via de website, beschikbaar kan worden gesteld. Deze kan dan bijvoorbeeld worden geïntegreerd in het online bestelproces. Bij complexere producten is het vaak een meerwaarde om deze beschikbaar te stellen voor het eigen verkoopteam of de tussenhandel, die met behulp van de configurator een tijdswinst kunnen behalen. Hive is een best-of-breed CPQ-systeem uit Belgie dat uw verkopers en dealers in staat stelt om makkelijker te verkopen. Het systeem ondersteunt is meertalig en kan eenvoudig gecombineerd worden met ERP- en OMS-systemen.

De meest gekende (en eenvoudige) configurator via webshops zijn bijvoorbeeld die van personaliseerbare relatiegeschenken of sportschoenen. Ook producten zoals auto’s en fietsen worden steeds vaker moduleerbaar gepresenteerd. Zo kan de klant naar eigen wens zelf zijn product samenstellen en visualiseren.

Fabrikanten van complexe, modulaire en configureerbare producten halen het overgrote deel van hun omzet uit persoonlijke verkoop – meestal een combinatie van een eigen sales team en externe dealers. Zij hebben een breed scala aan verkoopinstrumenten tot hun beschikking: het klantenbestand en prospectiesysteem (CRM), productcatalogi, een offertecalculatiesysteem, enzovoort.

SAMENGEVAT

Producten bestaan steeds vaker uit verbindbare standaardcomponenten, waardoor zij configureerbaar worden. Met behulp van zeer geavanceerde software (CPQ-systemen) worden configuraties steeds makkelijker beheersbaar, ongeacht de complexiteit van het product. Voor de ontwikkeling van een productconfigurator volgt u een helder stappenplan, startende met het definiëren van uw productgamma en (met name) de individuele producten. Op basis van een degelijke documentatie waarin staat beschreven uit welke opties uw producten bestaan en of er onderlinge relaties bestaan tussen optie A en B. Vervolgens configureert u uw producten en prijzen in het CPQ-systeem.

Terwijl veel van deze verkoopeenheden de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in vernieuwing van hun CRM is het offertecalculatiesysteem (CPQ) meestal niet substantieel veranderd. Veel voorkomende problemen zijn bijvoorbeeld een slechte gebruikservaring, matige koppelingen met andere systemen voor bijvoorbeeld product- en klantgegevens, of een lokale installatie waardoor updates in het systeem moeilijk uitvoerbaar zijn. Ook zijn veel van deze systemen ‘maatwerk’, waardoor het onderhoud vaak een groot budget vergt.

Met een performant CPQ realiseren de meeste verkopers een tijdsbesparing tussen de 20 en 40 procent. Door het uiterst intuïtieve gebruik en mogelijke koppelingen met derde systemen zijn complexe berekeningen van vooraf gedefinieerde producten eenvoudiger te maken. De tijdsbesparing kan vervolgens worden besteed aan het bedienen van meer klanten – of meer aandacht voor die ene klant. Nieuwe verkopers zijn tevens sneller in staat zelfstandig een correcte offerte uit te brengen.

Een CPQ ondersteunt de volledige verkoopfunnel, van eerste offerte tot bestelling:

  • een 3D-model van de configuratie kan direct presenteerbaar zijn aan de eindklant, offertes kunnen worden voorzien van een layout naar keuze;
  • door middel van een zogenaamde API is het CPQ op een stabiele wijze te koppelen met uw ERP- en CRM-systeem; op deze wijze wordt er altijd gewerkt met de laatste product- en klantgegevens en fouten in de gegevens vermeden.
  • u geeft nieuwe dealers eenvoudig toegang tot uw productgamma in Hive. Uiteraard kan u voor hen ook aangepaste productcombinaties of speciale kortingen aanduiden.

Voor de ontwikkeling van een productconfigurator volgt u een helder stappenplan, startende met het definiëren van uw productgamma en (met name) de individuele producten. Op basis van een degelijke documentatie waarin staat beschreven uit welke opties uw producten bestaan en of er onderlinge relaties bestaan tussen optie A en B. Vervolgens configureert u uw producten en prijzen in het CPQ-systeem.

Hive kan zowel in een B2B- als een B2C-omgeving gebruikt worden. In een B2C-omgeving kan dat variëren van de configuratie en offerte voor een terrasoverkapping tot bijvoorbeeld dat van een boot. In een B2B-omgeving, waar vaak nog meer complexe situaties optreden, kan u bijvoorbeeld denken aan installeerbare producten zoals een ventilatiesysteem of industriële poort.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “HiveCPQ”

Your email address will not be published. Required fields are marked *