Your cart is currently empty!
Front-end ontwikkeling
Front-end development betreft de technische ontwikkeling van de front-end (voorkant) van een toepassing of website. Hij of zij zorgt in feite voor de verbinding tussen het gebruikersinterface en de functionaliteit van de toepassing. Gebruikte technologieen hiervoor zijn onder meer programmeertalen zoals JavaScript, HTML en CSS. Het resultaat vertaalt zich meestal naar een (aanpassing van) een thema of template.
Alhoewel een gebruikers interface afhankelijk is van het profiel en de noden van de gebruiker, kunnen voor een front-end wel generische kwaliteitseisen worden opgelijst. Onze front-end ontwikkelaars hebben de kennis en kunde om deze best practices toe te passen op een verscheidenheid van platformen.
Om te beginnen dient het interface goed te werken op ieder type apparaat: mobiel, tablet, desktop.. Afhankelijk van de functionele specificaties gebeurt dat bijvoorbeeld op basis van een aantal vaste maten (breakpoints) waarbij er wordt overgeschakeld naar een kleiner schermformaat. Ook dient de toepassing goed te functioneren op alle reguliere browsers. Deze browsers (zoals Chrome, Firefox, Safari en Edge) kunnen allemaal op heel specifieke elementen anders reageren. Aan de ontwikkelaar om de benodigde browser compabiliteit na te streven en te testen.
SAMENGEVAT
Front-end development betreft de technische ontwikkeling van de front-end (voorkant) van een toepassing of website. Hij of zij zorgt in feite voor de verbinding tussen het gebruikersinterface en de functionaliteit van de toepassing. Gebruikte technologieen hiervoor zijn onder meer programmeertalen zoals JavaScript, HTML en CSS. Het resultaat vertaalt zich meestal naar een (aanpassing van) een…
EMAKERS biedt front-end ontwikkeling voor de platformen Shopify, Shopware, WordPress en Woocommerce.
Andere belangrijke onderwerpen op het gebied van front-end ontwikkeling zijn toegankelijkheid (accessibility, vooral gericht op een juist interface voor blinden en slechtzenden), prestatie (performance, vooral gericht op de laadsnelheid van pagina’s) en zoekmachineoptimalisatie (SEO, bijvoorbeeld door een juiste implementatie van microdata volgens schema.org.
Met front-end wordt bij webtoepassingen de voorkant, ofwel het gebruikersinterface bedoeld. De betekenis van back-end is minder in steen gebeiteld. Vaak wordt hiermee de admin interface bedoeld van een website of webshop. Maar dit is in feite onjuist. Die interface is gewoon een front-end voor de beheerder. Meestal wordt back-end hier gebruikt in de context van back-end development. Een back-end developer ontwikkelt de functionaliteit, achterliggende logica, integratie en connectie met databases. Een front-end developer ontwikkelt dan weer de werking van het gebruikersinterface. Een ontwikkelaar die beide ontwikkelt heet een full-stack developer.
De belangrijkste technologieën die gebruikt worden voor front-end development zijn HTML (dit bepaalt de structuur van de website), CSS (dit bepaalt hoe de HTML eruit komt te zien, de styling) en Javascript (dit bepaalt de functionaliteit op basis van de interactie met de gebruiker).
De drie meest gebruikte JavaScript frameworks zijn Angular, Vue en React.